Open Dag Lossers Kunstcollectief

LOSSER – Zondag 13 november was het open dag bij het LKC aan de Markeweg in Losser. Deze gelegenheid werd aangegrepen om ook de officiële opening van het nieuwe atelier te verrichten.

28 jaar LKC

Jan van Heuvelen sprak de aanwezigen toe. Hij gaf aan dat het LKC al 28 jaar bestaat en dat dit atelier het derde is waar in die periode gebruik van wordt gemaakt. Het eerste atelier waar men begon in 1989 waren een paar klaslokalen in Overdinkel. Daarna is men verhuisd naar de Martinischool in Losser waar 10 jaar is gewerkt. Nu heeft men een prachtig nieuw onderkomen aan de Markeweg. Het LKC is heel gelukkig met het gemeentebestuur omdat die goed begrepen hebben dat het LKC niet in een gebouw past waar enkele dagdelen ingehuurd worden. Een pas geboetseerd beeld of een nat schilderij is slecht te vervoeren. Wat nodig is is permanente werkruimte waar alle apparatuur, zoals ovens voor de ceramiek, een etspers en dergelijke kan blijven staan.

LKC 2

Veur wat heurt wat

Het LKC stimuleert Lossernaren om iets creatiefs te gaan doen. Er worden workshops gegeven. Beginnende kunstenaars worden begeleid. Ook is het LKC behulpzaam als er een decor voor een toneelvereniging moet worden gemaakt of als men een leuke achtergrond zoekt voor een kerstkribbetjes tentoonstelling. Het LKC is graag behulpzaam als er een verzoek uit het verenigingsleven wordt gedaan. Jan sprak verder lovend over zijn leden. Er is hard gewerkt bij de verhuizing en de herinrichting van de ruimte. Maar niet enkel door de leden, ook hun partners staken de handen uit de mouwen.

Joop Hassink

Wethouder Joop Hassink sprak over het geluk dat de gemeente Losser zich in een goede financiële positie verkeerd en de nieuwe school aan de overkant heeft gebouwd. Het huidige gebouw voldeed niet meer aan de eisen om er doeltreffend onderwijs te geven. Gelukkig voor het LKC en “De Rommelpot” dat deze ruimte vrij kwam. Joop werd verzocht om de openingshandeling uit te voeren en werd gevraagd de eerste aanzet op een blanco doek te zetten. Hij deed dat met verve en sprak: “Goed dat het abstract mag zijn anders was het met mijn kunsten niets geworden.”

LKC 3

Verloting

Bezoekers mochten een lot, voorzien van hun naam en telefoonnummer in een doos deponeren. Hieruit werden de winnaars van enkele kunststukken verloot. De namen staan hieronder weergegeven. De winnaars kunnen hun kunststuk ophalen bij het LKC. René Grote Beverborg, Familie Monnik. W. Schuit, Jordy Lotgerink. Björn Damhuis, A. Mazer, Khadea en Samba Thiam, Rie Grote Beverborg, Arnold Monnink, Ida de Kip, Klaas Vriesema, Benny Bouwhuis, Donna van Son, B. Eldrink, Anne Goudswaaard en S. Smit.

 

Fotografie en Tekst Sietse Smit